Gældende for
Det er vigtigt at ledere og medarbejderne kender og følger alle relevante Action Cards vedrørende COVID-19.
Action Card er baseret på retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen samt Børne- og Undervisningsministeriet. Anbefalinger og retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen ændres løbende, det er derfor vigtigt, at alle holder sig løbende opdateret, se henvisninger under afsnittet retningslinjer og materialer.
Ved tilfælde af smitte i skoler og dagtilbud skal Skole- og Dagtilbudsafdelingen kontaktes og den til enhver tid gældende drejebog følges.
Situation
Medarbejderne skal straks give besked til lederen, hvis de udviser symptomer på at være smittet eller er bekræftet smittet med COVID-19.
Sygemelding ved bekræftet smitte
Når du er bekræftet smittet med COVID-19 anses du først som smittefri 48 timer efter, at du ikke længere har symptomer. Det vil sige du skal blive hjemme til du har været helt fri for symptomer i mindst 48 timer og herefter kan du raskmelde dig efter aftale med din nærmeste leder. Medarbejderen skal efter raskmelding fortsat være opmærksom på om der opstår symptomer for COVID-19.
Opsporing af nære kontakter:
Nære kontakter er personer som du har været sammen med i perioden fra 48 timer før symptomdebut til 48 timer efter symptomophørt.
Lederen skal sikre kortlægning af, hvilke nære kontakter medarbejderen har haft i forbindelse til øvrige ansatte og borgere fra den smittede medarbejders symptomdebut og frem til sygemelding. Sundhedsstyrelsens definition af nære kontakter:
- Personer, som bor sammen en smittet
- Personer, der har haft direkte fysisk kontakt (f.eks. ved kram) med en smittet
- Personer med ubeskyttet og direkte kontakt til sekreter fra en smittet (f.eks.er blevet hostet på eller har berørt brugt lommetørklæde m.v.)
- Personer, der har haft tæt “ansigt-til-ansigt” kontakt inden for 1 meter i mere end 15 minutter til en smittet person (f.eks. samtale med personen)
- Sundhedspersonale og andre, som har deltaget i plejen af en patient med COVID-19, og som ikke har benyttet værnemidler på de foreskrevne måder
Hvis personen ikke har nogen symptomer og bliver testet positiv, skal man have været sammen med den smittede person i perioden fra 48 timer før, han/hun havde en positiv test til 7 dage efter, han/hun fik taget testen, for at regnes som en nær kontakt.
I Skive Kommune betyder det konkret, at vi tjekker arbejdsskema med henblik på at opspore, hvilke børn, forælder og medarbejdere, der har været i nær kontakt med den smittede medarbejder.
Se afsnit vedrørende information til borgere og øvrige medarbejdere, der har været nære kontakter. Lederen sikrer at det afklares, om der er behov informere andre samarbejdspartnere, der har haft nær kontakt til medarbejder. Der skal være opmærksomhed på regler om tavshedspligt. Oplysning om at et barn eller en medarbejder er smittet med COVID-19 er en helbredsoplysning, og der er ikke hjemmel i epidemiloven til at videregive helbredsoplysninger på navngivne personer. Det betyder, at navne på børn/medarbejdere, der er smittede med COVID-19, ikke må oplyses til uvedkommende, medmindre den smittede giver sit samtykke hertil. Det må konkret vurderes, hvem der er uvedkommende.
Nære kontakter skal efterfølgende være særligt opmærksomme på sygdomstegn og i endnu højere grad følge de generelle råd om god hygiejne, men de må som udgangspunkt gerne møde op i institutionen/skolen. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at ledelsen samtidig gør de berørte børn/elever, forældre og lærere, der har været en nær kontakt til den smittede opmærksom på Sundhedsstyrelsens materiale til nære kontakter.
Det anbefales, at nære kontakter testes to gange og isoleres indtil svar på første test. Forældre til børn, der har været nære kontakter, skal selv sørge for at opsøge læge med henblik på test af barnet (børn over 15 år kan dog selv opsøge læge).
Information til øvrige medarbejdere og myndighedsindehavere
Leder skal sikre, at medarbejderne har øget opmærksomhed på mulige symptomer, til og med 14 dage efter kontakt.
Medarbejderne må gå på arbejde, så længe de ingen symptomer har.
Medarbejdere der har været i nær kontakt med en smittet skal altså udvise skærpet opmærksomhed på følgende mulige symptomer:
- Feber
- Ondt i halsen
- Hoste
- Åndenød
- Muskel/ledsmerter
- Træthed
- Hovedpine
- Forkølelsessymptomer
- Tab af smags- og lugtesans
Lederen sikrer, at alle medarbejderne og forældre informeres, når der er et smittetilfælde på en skole eller i et dagtilbud og at der er opmærksomhed på de medarbejdere, der er i en særlig risikogruppe.
Hvis en medarbejder får symptomer på sygdom, mens de er i institutionen eller i skolen, skal de hurtigst muligt tage hjem og blive der, indtil 48 timer efter de har haft sidste symptomer.
Infektions- hygiejne og værnemidler
Nærmeste leder sikrer, at medarbejderne arbejder ud fra gældende retningslinjer fra sundhedsstyrelsen.
Nærmeste leder sikrer, at medarbejderne er informeret om retningslinjer for brug af værnemidler.
Dokumentation
I Skoler og Dagtilbud dokumenteres i elektronisk dokumenthåndteringssystem.
Råd og vejledning
Ved tvivl om forståelse af eller håndtering af informationspligten eller andre spørgsmål vedrørende håndtering af smittede så skal Styrelsen for Patientsikkerhed kontaktes.
Retningslinjer og materialer
De danske myndigheder har samlet alle informationer om coronavirus/COVID-19 på denne side:
Sundhedsstyrelsen har samlet alle de sundhedsfaglige råd og informationsmaterialer til ledere og ansatte uden for sundheds- og ældresektoren på denne side:
https://www.sst.dk/da/corona/Information-til-fagpersoner/OEvrig-sektor
Forebyggelse af smittespredning:
https://www.sst.dk/da/Udgivelser/2020/COVID-19-Forebyggelse-af-smittespredning
Information til forældre ved tilfælde af COVID-19 i dagtilbud, skole eller andre tilbud til børn og unge:
Informationsmaterialer til borgere:
https://www.sst.dk/da/corona/Borgere
Sundhedsstyrelsens materiale til nære kontakter:
https://www.sst.dk/da/Udgivelser/2020/Til-dig-der-er-naer-kontakt-til-person-med-ny-coronavirus