Forebyggelse af smittespredning tænkes ind i forhold til organisering og planlægning af opgaverne, transport, og der skal være fokus på brugen af værnemidler, hygiejne (hosteetikette, håndhygiejne, rengøring), tilrettelæggelse af de konkrete besøg borgerne og deres samboende, at holde afstand, fokus på symptomer mv. Der skal arbejdes målrettet med at hindre smittespredning selvom der ikke er et konkret smittetilfælde eller mistanke om smitte.
Eksempler her på er:
Rengøring af biler og cykler ved vagtskifte og skift af chauffør.
Sidde diagonalt i biler og brug af ansigtsværnemidler ved samkørsel i biler.
Vurdering af ventilation/udluftning i skrivestuer, mødelokaler m.m.
Brug af arbejdsdragt.
Systematisk test af medarbejdere.
Instruks i korrekt brug af værnemidler.
Rådgivning af borgere ift. begrænsning af smittespredning.
Færre kollegiale kontakter i løbet af arbejdsdagen.
Organisere plejedækningen, så den enkelte borger har så få kontakter som muligt.
God afstand mellem medarbejderne ex. i frokostrum, omklædning, på kontoret.
Rengøring af arbejdspladsen fokus på kontaktpunkter.
Medarbejdere med symptomer på COVID-19 må ikke møde på arbejde, heller ikke med svage symptomer. Hvis der opstår symptomer i løbet af arbejdsdagen, så skal medarbejderen straks sendes hjem. Se action card for medarbejdere smittet eller mistænkt smittet.
Borgere støttes og vejledes i at kunne forstå og følge sundhedsstyrelsens anbefalinger. Sundhedsstyrelsen har udarbejdet et materiale som kan anvendes, når borgeren oplyses om, hvordan de kan være med til at mindske smittespredning og håndtere COVID-19 i eget hjem. (se under retningslinjer og materialer).
Medarbejderne skal ved hvert besøg spørge borgeren om denne har symptomer på COVID-19. Medarbejderen skal sikre at borgeren oplyses om symptomerne på COVID-19 og at borgeren er oplyst om, at reagere og give besked over telefonen såfremt borgeren får symptomer, herunder også svage symptomer.
Hvis en borger testes og udskrives fra hospital før testsvaret foreligger, bør borgeren håndteres som mistænkt smittet og opfordres til selvisolation, indtil testsvaret modtages/kan tilgås. Dette gælder både for borgere med og uden symptomer.
Ved udskrivelse fra en sygehusafdeling med igangværende smitteudbrud, bør borger ud fra et forsigtighedsprincip håndteres som nær kontakt; dvs. at borger testes på dag 4 og dag 6 efter sidste kontakt med sygehusafdelingen, og skal være isoleret indtil der foreligger negativt svar på begge test.